Kruidvat Blog

Wanneer heeft je baby koorts?

Header_Wanneer heeft je baby koorts

Wat te doen als je kindje koorts heeft

Als je baby ziek is, maak je je waarschijnlijk zorgen. Misschien worden die zorgen nog groter als blijkt dat je kindje koorts heeft. Maar wanneer heeft je baby eigenlijk koorts? En wat kun je dan het beste doen? Je leest hier alles over koorts bij je baby.

De temperatuur van je baby meten

Vermoed je dat je kindje koorts heeft? Meet dan zijn of haar temperatuur. Dat doe je het beste via de anus, bijvoorbeeld met onze 60 Seconden Thermometer. Smeer eerst een beetje vaseline aan het puntje. Dat maakt het iets comfortabeler voor je baby. Voor wat oudere kinderen kun je ook een oorthermometer gebruiken, zoals de Kruidvat Oorthermometer. Of probeer eens onze Digitale Contactloze Infrarood Thermometer. Is de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger? Dan heeft je baby koorts.

Meer weten over het temperaturen van je kindje? Lees dan Zo meet je de temperatuur van je baby.

De functie van koorts

Je hoeft je niet meteen zorgen te maken over koorts. Het is een natuurlijke afweerreactie. Dat betekent dat het lichaam van je kindje een ziekteverwekker aan het bestrijden is. Die ziekteverwekker is vaak een kinderziekte of onschuldig virus. Veel bacteriën en virussen kunnen niet tegen de hoge temperatuur. Op die manier verslaat je baby dus het virus.

Dit kun je zelf doen

Je kunt een aantal dingen doen om je kindje zich wat beter te laten voelen. Kleed hem of haar niet te warm aan. Zo kan je baby de warmte kwijt. Zorg ook voor veel rust. Dan wordt hij of zij sneller beter. Baby’s met koorts drogen snel uit. Let er daarom op dat je kindje genoeg drinkt. Geef je borstvoeding? Leg hem of haar dan wat vaker aan.

Meestal gaat de koorts vanzelf over. Heeft je baby er veel last van? Vanaf 3 maanden kun je hem of haar een paracetamol zetpil geven, zoals de Kruidvat Paracetamol 120 mg Zetpillen. Bij kindjes jonger dan 3 maanden kan dit ook. Dan mag de zetpil niet meer dan 60 mg paracetamol bevatten.

Ga in deze gevallen naar de dokter

Huilerig zijn, een verkoudheid, vermoeidheid en misselijkheid zijn symptomen waar je je vaak geen zorgen over hoeft te maken. Die horen bij het virus. Maar helaas is koorts niet altijd onschuldig. Soms is het nodig om met je baby naar de dokter te gaan. Doe dat in deze situaties:

Sfeerbeeld_ wanneer heeft je baby koorts
 • Als je kindje jonger is dan 3 maanden. Op die leeftijd kan koorts namelijk gevaarlijk zijn. Daarom is het altijd nodig om naar een arts te gaan
 • Als je baby ouder is dan 3 maanden en langer dan 3 dagen koorts heeft
 • Als je je kindje niet goed wakker krijgt of hij of zij suf is
 • Bij benauwdheid, snel ademen of juist korte tijd niet ademen
 • Als je baby kleine huidbloedingen of vlekjes krijgt
 • Als je kindje minder dan de helft drinkt dan normaal
 • Bij diarree en braken
 • Als je baby kreunend huilt of ontroostbaar is
 • Bij een grauwe of bleke huid
 • Als je kindje snel steeds zieker wordt
 • Als je baby opnieuw hoge koorts heeft na een paar dagen zonder koorts
 • Bij een koortsstuip. Dan heeft je kindje een soort epileptische aanval met trekkende en schokkende bewegingen. Meestal kan dit geen kwaad, maar bel altijd even de huisarts

Hopelijk is je kindje er snel weer bovenop!

Ben jij benieuwd naar ons hele baby & kind assortiment? Ga dan snel naar de webshop!

close

Vorige

Zo ondersteunt Nutrilon het immuunsysteem* va...
close

Volgende

Obstipatie tijdens de zwangerschap? Dit doe j...