Over tijd maar niet zwanger: hoe kan dit?

Header - Over tijd maar niet zwanger hoe kan dit

Waarom blijft je menstruatie uit?

Over tijd zijn is een van de bekendste zwangerschapssymptomen. Je merkt dit verschijnsel vaak als eerste. Maar over tijd zijn betekent niet automatisch dat je zwanger bent. Er kunnen namelijk nog veel meer redenen zijn waarom je menstruatie uitblijft. Hier ontdek je welke dat zijn.

Je menstruatiecyclus

Tijdens je menstruatiecyclus wordt er een rijpe eicel van je eierstokken, via je eileider, naar je baarmoeder getransporteerd. Je baarmoeder bereidt zich voor op de komst van deze mogelijk bevruchte eicel. Het slijmvlies wordt daarom dikker. Als de eicel niet bevrucht wordt door een zaadcel en onbevrucht in je baarmoeder aankomt, laten de bovenste delen van het baarmoederslijmvlies los en sterven af. Dit veroorzaakt je menstruatie.

Als je menstruatie uitblijft, bestaat er dus altijd de kans dat je zwanger bent. De bevruchte eicel nestelt zich dan in het dikkere baarmoederslijmvlies en dit slijmvlies laat om die reden niet los. Je wordt dan ook niet ongesteld.

Sfeerebeeld - Over tijd maar niet zwanger hoe kan dit

Ben je zwanger?

Om te weten of je wel of niet zwanger bent, is het bij het uitblijven van je ongesteldheid goed om een zwangerschapstest te doen. Je haalt zo’n test heel eenvoudig bij de drogist of apotheek of bestelt 'm discreet online.

Je kunt een zwangerschapstest op z’n vroegst 28 dagen na je laatste menstruatie doen. De hoeveelheid van het zwangerschapshormoon hCG is dan hoog genoeg om gemeten te worden. Is de zwangerschapstest negatief? Dan kun je hem een week later voor de zekerheid nog een keer doen. Het hormoongehalte is dan nog veel hoger, waardoor de test betrouwbaarder is. Als de test dan nog steeds negatief is, bestaat de kans dat je ongesteldheid om een andere reden uitblijft en je echt niet zwanger bent.

Verschillende oorzaken van het uitblijven van je menstruatie

Naast een zwangerschap kunnen er nog veel meer redenen zijn dat je menstruatie uitblijft, zoals:

 • Hormonale schommelingen
  In de eerste jaren dat je ongesteld bent, ben je het vaak onregelmatig. Dit komt doordat de hoeveelheid hormonen in je bloed nog wisselt. Je menstruatie kan daarom enkele maanden uitblijven.
 • De overgang
  De jaren voor je menopauze, je laatste ongesteldheid, noem je de overgang. In deze periode wordt je menstruatiecyclus onregelmatig en bereidt je lichaam zich voor op de veranderingen die komen. Hierdoor duurt het misschien langer dan normaal voordat je ongesteld wordt.
 • Borstvoeding
  Heb je net een kindje en geef je borstvoeding? Dan kan je ongesteldheid hierdoor uitblijven. Soms blijft dan ook je eisprong uit, maar dat is niet altijd zo. Je kan daarom wel zwanger worden als je borstvoeding geeft.
 • Medicijngebruik
  Bepaalde medicijnen hebben bijwerkingen die het uitblijven van je menstruatie kunnen veroorzaken. Lees daarom altijd goed de bijsluiter van de medicijnen die je gebruikt. Als je vermoedt dat medicijngebruik je menstruatie beïnvloedt, is het verstandig dit met je huisarts te bespreken. Ook de pil en het spiraaltje beïnvloeden je menstruatiecyclus. Als je met deze anticonceptie stopt, duurt het soms tot wel een half jaar voordat je cyclus weer regelmatig is.
 • Ziekte
  Als je tijdelijk of langdurig ziek bent, kan je menstruatie hierdoor tijdelijk uitblijven.
 • Eetstoornissen
  Eetstoornissen zoals anorexia en boulimia kunnen je menstruatie beïnvloeden. Als je voeding te weinig vitaminen en mineralen bevat, heeft dit invloed op je hormonen, waaronder diegene die je menstruatie regelen.
 • Over- of ondergewicht
  Over- of ondergewicht verstoort je hormoonhuishouding. Hierdoor word je soms niet ongesteld.
 • Gewichtsverlies
  Als je in korte tijd veel gewicht verliest, is dit een aanslag op je lichaam. Het raakt uit balans en er is een kans dat je menstruatie hierdoor uitblijft. Val daarom niet in te korte tijd te veel af en geef je lichaam de tijd om geleidelijk aan het verliezen van gewicht te wennen.
 • Stress
  Als je extreme stress ervaart, kan dit je hormoonhuishouding verstoren. Een ontslag, scheiding, sterfgeval, financiële problemen en ziekte veroorzaken vaak veel emotionele stress. Hierdoor kan je ongesteldheid uitblijven.
 • Extreem slaaptekort
  Je lichaam heeft voldoende slaap nodig om goed te functioneren, en dat geldt ook voor de hormonen die je menstruatie regelen. Als je bijvoorbeeld een verstoord dag- en nachtritme hebt of een extreem slaaptekort hebt, kan je ongesteldheid uitblijven.

Blijft je menstruatie uit en is de oorzaak onduidelijk? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Bekijk uit de categorie Baby & Kind ook:

Reageer