Krijgt je kindje genoeg borstvoeding?

Genoeg borstvoeding

Hoe weet je of je baby genoeg gedronken heeft?

Bij flesvoeding kun je precies zien hoeveel je kindje drinkt. Bij borstvoeding gaat dat helaas niet zo gemakkelijk. Maar helemaal verkeerd is dit niet. Het is soms goed niet op millimeters en aantallen flesjes te letten. De behoefte van je baby wisselt namelijk per dag. Net zoals je zelf de ene dag meer eet en drinkt, dan de andere dag.

Tijdens de eerste dagen van de borstvoeding, heb je vaak een hoge melkproductie. Je lichaam past dit na een paar dagen vanzelf aan de behoefte van je kindje aan. Heerlijk toch, zo’n automatische melkvoorziening?

Maar hoe weet je of je kindje genoeg krijgt en geen honger heeft? Of juist te veel binnenkrijgt? Wanneer drinkt hij te weinig of te veel?

Heeft je kindje honger?

Als je kindje genoeg heeft gedronken, laat hij de tepel los, valt in slaap of gaat oppervlakkiger zuigen. Blijft je baby na het voeden onrustig of gaat hij op zijn vuistje sabbelen? Bied dan je borst nog een keer aan. Het kan zijn dat hij niet genoeg heeft gehad.

Check je borsten

Voel het verschil in je borsten. Voor het voeden kun je aan je borsten voelen hoe vol ze zitten. Doe dit na het voeden nog een keer om het verschil te merken. Voor het voeden zijn je borsten wat harder en voel je de volle melkklieren als een soort bobbeltjes. Na het voeden moeten je borsten zacht en soepel zijn. Door dit bij elke voeding te checken, leer je herkennen of je borst goed leeggedronken is.

Check de luier

Voeding wordt door het lichaam gebruikt en deels weer afgevoerd via de ontlasting. De luier is dan ook een goede aanwijzing om te zien of je kindje genoeg voeding krijgt. Normaal gesproken heeft je kindje ongeveer 6 flinke plasluiers en 2 tot 3 poepluiers per dag.

Glas water

Wegen en meten

Vertrouw op je gevoel. Is je kindje alert, tevreden en goed op gewicht? Dan krijgt hij voldoende voeding. Als je twijfelt of je kindje genoeg eet, kun je altijd de huisarts of het consultatiebureau om advies vragen. Laat je kindje sowieso regelmatig wegen en meten om zo de groei bij te houden.

Te veel melk

Tijdens de eerste dagen van het voeden produceren je borsten veel melk. Doordat je kindje dit niet allemaal opdrinkt, past je lichaam de melkproductie aan. In het begin kan dit vervelend zijn. Je borsten voelen gespannen en het voeden kan pijn doen. Met de volgende tips kun je dit nare gevoel wat verzachten:

  • Door warmte kan de melk uit je borsten lopen. Laat daarom onder de douche warm water over je borsten stromen om zo de druk wat te verlichten.
  • Als je last hebt van pijnlijke tepels en je kindje moeilijk kan zuigen, dan kun je wat melk afkolven. Kolf niet te veel af, want dan stimuleer je de melkproductie.

Te weinig melk

In bepaalde groeiperiodes vraagt je kindje extra voeding. Door vaker te voeden, stimuleer je de melkproductie. Zo zorg je ervoor je aan de behoefte van je kindje kan voldoen. Zorg dat je comfortabel zit of ligt tijdens het voeden en neem de tijd. Met de volgende tips kun je de melkproductie proberen te verhogen:

  • Geef vaker borstvoeding en laat je kindje beslissen wanneer hij genoeg heeft gedronken. Bied bijvoorbeeld beide borsten aan. Zo wordt de melkproductie wordt bijgesteld en ga je meer melk produceren.
  • Zorg ervoor dat je baby tussen de voedingen door voldoende slaapt zodat hij of zij niet tijdens het voeden in slaap valt. Als het kindje niet genoeg en goed zuigt, neemt de melkproductie af. Om je kindje wakker te houden kun je zachtjes onder de voetjes wrijven.
  • Drink zelf genoeg water, minimaal 2 liter per dag. Melk bestaat namelijk voor een groot deel uit water. Zo blijf je voldoende voeding aanmaken.
  • Eet gezond en gevarieerd en zorg ervoor dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt.

Bekijk uit de categorie Baby & Kind ook:

Reageer