Kruidvat Blog

Je menstruatie na je bevalling: hoe zit dat?

Header_title_ Je menstruatie na je bevalling hoe zit dat

Voor de eerste keer weer ongesteld na je zwangerschap

Eén van de fijne bijkomstigheden van je zwangerschap is dat je negen maanden lang niet ongesteld wordt. Even niet in de weer met maandverband en tampons, hoe lekker is dat! Maar wanneer komt je menstruatie weer op gang? En verandert je ongesteldheid of blijft hij hetzelfde als voor je bevalling? Je ontdekt hier alles over de eerste menstruatie na je bevalling.

Waarom word je tijdens je zwangerschap niet ongesteld?

Om goed te begrijpen waarom je niet menstrueert als je zwanger bent, is het belangrijk om te weten hoe je menstruatiecyclus werkt. Tijdens je cyclus gaat een rijpe eicel naar je baarmoeder. Onderweg kan de eicel bevrucht worden door een zaadcel. Komt de eicel bevrucht in je baarmoeder aan, dan nestelt hij zich in het baarmoederslijmvlies. Dit slijmvlies is dikker geworden om zo de eventueel bevruchte eicel goed in te laten nestelen.

Maar als het eitje onbevrucht aankomt, laat je baarmoeder dit dikker geworden slijmvlies los en word je ongesteld. Als je zwanger bent, zorgen je hormonen ervoor dat je geen eisprong hebt en dat je slijmvlies dus ook niet dikker wordt. Om die reden word je tijdens je zwangerschap niet ongesteld.

Hoe snel na de bevalling komt je menstruatie weer op gang?

Sfeerbeeld - Je menstruatie na je bevalling hoe zit dat

Na je bevalling komt je eisprong en dus ook je ongesteldheid weer op gang. Hoe snel dit komt, is afhankelijk van hormonen en of je borstvoeding geeft. Als je borstvoeding geeft, maakt je lichaam het hormoon prolactine aan. Dit onderdrukt je eisprong. Als je borstvoeding geeft, kan het daarom even duren voor je ongesteld wordt. Maar dat hoeft niet, sommige vrouwen die borstvoeding geven hebben gewoon en eisprong en worden weer ongesteld.

De meeste vrouwen worden binnen drie tot zes maanden na de bevalling of nadat ze gestopt zijn met het geven van borstvoeding weer ongesteld. Is je menstruatie na deze periode nog niet op gang gekomen? Raadpleeg dan je huisarts.

Direct na de bevalling hebben de meeste vrouwen al bloedverlies. Dit is nog niet je menstruatie, maar noem je de kraamvloed. Je baarmoeder herstelt van de zwangerschap en daardoor verlies je bloed, slijm en restanten van de placenta.

Verandert je menstruatie door je bevalling?

Vooral de eerste paar keer dat je weer ongesteld bent, kunnen anders zijn dan voor je zwangerschap. Je cyclus moet namelijk weer op gang komen. De eerste menstruaties kunnen daarom wat zwaarder of onregelmatiger zijn. Als je menstruatiecyclus weer goed op gang is, wordt je menstruatie meestal weer zoals voor je zwangerschap.

Door de bevalling kan je intieme zone gevoeliger zijn dan voor je zwangerschap. De pH kan wijzigen waardoor de huid van je vagina gevoeliger wordt en kwetsbaarder is voor irritatie en het schuren van maandverband. Libresse PureSensitive is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige intieme huid.

Het maandverband en de inlegkruisjes van Libresse PureSensitive:

  • Hebben een extra zachte toplaag waardoor er geen wrijving of irritatie ontstaat.
  • Bevatten 0% allergenen*, 0% kleurstoffen en 0% geurstoffen om huidirritatie te voorkomen.
  • Zijn dermatologisch goedgekeurd door de Skin Health Alliance.

Het maandverband beschermt de gevoelige huid van je intieme zone tijdens je menstruatie op een zachte manier. De inlegkruisjes zijn geschikt voor dagelijks gebruik.

Hoe snel na je bevalling kun je weer zwanger worden?

Zodra je eisprong en je menstruatiecyclus weer op gang komen, kun je ook weer in verwachting raken. Onthoud hierbij dat je eerste eisprong al twee weken vóór je ongesteldheid is. Wil je niet direct weer zwanger worden? Begin dan op tijd met anticonceptie. Meer weten? Lees dan Anticonceptie na je bevalling: waar kies je voor?

*van de meest voorkomende allergenen

.
.
Geen prijs aanwezig

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Hoe maak je een stoffen mondkapje schoon?
close

Next Article

7 tips voor een normaal dagritme