De 5 meest voorkomende huidproblemen tijdens de zwangerschap

Header_De 5 meest voorkomende huidproblemen tijdens de zwangerschap

Zwanger? Ontdek hier 5 huidveranderingen

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Ook je huid verandert. Ze moet niet alleen mee rekken terwijl je baarmoeder groeit, maar door de hormonen verandert er meer. Wist je bijvoorbeeld dat je tijdens je zwangerschap vaak nieuwe moedervlekken krijgt? En dat je ineens meer last van acne kunt krijgen? We hebben hier de vijf meest voorkomende huidproblemen tijdens de zwangerschap voor je op een rijtje gezet.

Zwangerschapsstriae

Het bekendste en meest gevreesde huidprobleem is zwangerschapsstriae. Omdat je buik groeit, moet je huid ook oprekken. Ze houdt dit vaak moeilijk bij waardoor je striemen op je buik, borsten en bovenbenen krijgt. In het begin is striae vaak paarsrood van kleur, maar dit wordt in de loop van de tijd lichter. Helaas verdwijnt striae nooit helemaal.

Onze tip: bij regelmatig gebruik verkleint Kruidvat Mama Care Olie de kans op zwangerschapsstriae. Kruidvat Mama Care Buikbalsem helpt je huid tijdens het meerekken te beschermen en haar elasticiteit te behouden.

Eczeem en een droge huid

Laten we beginnen met het goede nieuws: sommige vrouwen die veel last hebben van eczeem of psoriasis, hebben hier tijdens hun zwangerschap een stuk minder last van. Maar je zwangerschap kan de huidklachten ook verergeren. Ben je zwanger en heb je last van een droge huid of eczeem? Smeer je huid dan regelmatig goed in met een vette zalf. Douche niet te heet en niet te lang, dit droogt je huid alleen nog maar verder uit.

Acne

Als je in verwachting bent, heb je soms meer last van acne. Je huid maakt tijdens je zwangerschap namelijk meer talg aan. Als je geluk hebt, krijg je hierdoor een mooie glanzende huid. Dit wordt ook wel een zwangerschapsgloed genoemd. Maar als je pech hebt, krijg je puistjes. Wil je de kans op acne zo klein mogelijk houden? Reinig je huid dan twee keer per dag goed met een zeepvrije gezichtsreiniger.

Sfeerbeeld_De 5 meest voorkomende huidproblemen tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsmasker en zwangerschapsstreep

Als je zwanger bent gaan je pigmentcellen meer pigment produceren. Hierdoor krijg je soms donkere vlekken in je gezicht of hals. Dit noem je een zwangerschapsmasker of melasma. Het is fijn om te weten dat dit masker vaak weer verdwijnt als je bevallen bent.

Naast het zwangerschapsmasker, merk je ook op andere delen van je lichaam pigmentverandering. Plekken die van zichzelf al meer pigment hebben, zoals je tepels, worden vaak donkerder van kleur. Ook kunnen er nieuwe moedervlekken ontstaan en worden bestaande moedervlekken vaak wat donkerder en dikker.

Een andere plek waar je een verkleuring op kan merken, is je buik. In het midden van je buik, vanaf je navel naar beneden, loopt een witte lijn (linea alba). Tijdens je zwangerschap wordt deze vaak donkerder en wordt dan ook wel een zwarte lijn (linea negra) genoemd. Na je bevalling wordt deze lijn vaak weer lichter. Bij sommige vrouwen verdwijnt hij zelfs helemaal.

Spinnenkop

Als je zwanger bent, heb je meer bloed in je huid. Hierdoor voelen je handen vaak warmer aan en heb je rode blosjes op je wangen. Maar dit kan ook voor een spinnenkop zorgen. Deze ontstaat doordat een bloedvaatje in je huid plotseling wijder wordt. Je krijgt dan een klein, rood bultje op je huid met kleine bloedvaatjes eromheen. Deze lijken op de pootjes van een spin, vandaar de naam spinnenkop.

Ben jij benieuwd naar ons hele mama verzorging assortiment? Ga dan snel naar de webshop!

Bekijk uit de categorie Baby & Kind ook:

Reageer