Babyvoeding op basis van geitenmelk of koemelk?

Header_KV Geitenmelk

Nieuw bij Kruidvat: zuigelingenvoeding en opvolgmelk op basis van geitenmelk

De meeste zuigelingenvoeding en opvolgmelk wordt gemaakt op basis van koemelk. Als alternatief kan je ook kiezen voor geitenmelk. Geitenmelk is witter van kleur en smaakt anders. Maar is het ook beter voor je kindje? Je ontdekt het hier.

Geitenmelk vs. koemelk

De meeste babyvoeding wordt gemaakt op basis van koemelk, maar sinds 2014 is in de EU ook geitenmelk als grondstof voor babyvoeding goedgekeurd. Dit zijn de overeenkomsten en verschillen:

  • Geitenmelk is ongeveer even vet als koemelk, maar de samenstelling van het vetzuur is iets anders. Dit geeft geitenmelk ook de kenmerkende smaak.
  • In koemelk en geitenmelk zit ongeveer evenveel magnesium, zink, calcium en fosfor. Wel zit er in geitenmelk iets minder vitamine B12 en foliumzuur. Daarentegen zit er wel een heel klein beetje meer ijzer in.
  • In koemelk zit bètacaroteen, maar in geitenmelk zit dit niet. Hierdoor is geitenmelk witter van kleur. In geitenmelk is het bètacaroteen namelijk al omgezet in vitamine A. Bij koemelk doet je lichaam dit zelf.
Sfeerbeeld round_KV Geitenmelk

Is geitenmelk beter dan koemelk?

Daar kunnen we kort over zijn; nee. Als je zuigelingenvoeding en opvolgmelk op basis van geitenmelk en koemelk met elkaar vergelijkt is er niet een beter. Beide voldoen aan de wettelijk verplichte voedingsstoffen. De hoeveelheid foliumzuur in geitenmelk is minder dan die in koemelk, maar in babyvoeding wordt dit aangevuld om aan de wettelijk verplichte hoeveelheid te voldoen.

Is geitenmelk een alternatief bij koemelkallergie?

Vaak wordt gedacht dat geitenmelk een goed alternatief is voor kindjes met een allergie voor koemelk. Maar dit is helaas niet waar. Bij koemelkallergie ontstaat een allergische reactie op de eiwitten in koemelk. Hoewel de eiwitten in geitenmelk iets anders zijn, kunnen deze ook een allergische reactie veroorzaken. Geitenmelk is daarom geen goed alternatief bij koemelkallergie.

Waarom kies je voor babyvoeding op basis van geitenmelk?

Maar waarom zou je dan kiezen voor babyvoeding op basis van geitenmelk in plaats van voeding op basis van koemelk? Dat hangt volledig af van je eigen voorkeur. Babyvoeding op basis van geitenmelk is niet beter of gezonder dan babyvoeding op basis van koemelk.

Bij Kruidvat hebben we naast voeding op basis van koemelk sinds kort ook babyvoeding op basis van geitenmelk in ons assortiment. Zo kies je zelf wat je je kindje geeft.

Bekijk uit de categorie Baby & Kind ook:

Reageer