4 tips om buikkrampjes bij een baby te verminderen

header buikkrampjes

Help, mijn kindje heeft last van buikkrampjes

Buigt je kindje vaak zijn beentjes, schopt hij met zijn voetjes, spant hij zijn buikspieren aan en is hij ontroostbaar? Dan is de kans groot dat hij last heeft van buikkrampjes. Buikkrampjes zijn vaak erg pijnlijk en als ouder wil je graag wat voor je kindje doen. Hier lees je een aantal mogelijk oorzaken en hoe je de buikkrampjes kunt verminderen.

Tip: Als je baby last heeft van krampjes, huilt hij vaak veel. Voor veel kindjes is het fijn als je ze op hun buikje op je arm of been legt. Inbakeren voor het slapengaan werkt ook vaak kalmerend. Het geeft ze een veilig gevoel.

Onze tip: Kruidvat Extra Care H.A. 1 is een dieetvoeding bij krampjes of moeizame ontlasting. De dieetvoeding voor kindjes van 0 tot 6 maanden is hypoallergeen en verkleint de kans op koemelkeiwit-allergie.

Oorzaak & Tip 1: Lucht in de darmen

Na de geboorte van je baby is het spijsverteringsstelsel nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor kan lucht in de darmpjes nog niet makkelijk weg. En daar kan je kindje veel last van hebben, zeker de eerste drie maanden.

Sommige kinderen slikken tijdens het drinken lucht in. Dit komt vervolgens in hun darmen terecht. Probeer daarom het inslikken van lucht te voorkomen. Geef je borstvoeding? Eet dan geen bonen of kruidig eten, dit geeft gasvorming. Ook is het goed om je kindje met onderbrekingen te voeden. Voed hem 5 minuten en zet hem daarna rechtop om een boertje te laten. Zo komt de lucht niet in de darmpjes terecht.

Bij volwassenen komt teveel lucht in de darmen automatisch naar buiten als een windje. Bij kinderen gebeurt dit helaas niet vanzelf. Het is daarom goed om je kindje hierbij te helpen. Dit kan op verschillende manieren:

  • Masseer de darmpjes van links naar rechts en van boven naar beneden.
  • Pak de beentjes van je kindje en maak een soort fietsbeweging.
  • Pak de voetjes van je baby en trek zijn beentjes in. Herhaal dit meerdere keren.
rond sfeerbeeld buikkrampjes

Oorzaak & Tip 2: Te veel prikkels

Van te veel prikkels op een dag kan je kindje last krijgen van spanningsbuikpijn. Zorg daarom voor een goed dagritme van je kindje met voldoende rust en regelmaat.

Oorzaak & Tip 3: Voedselallergie

Sommige kinderen hebben een gluten- of koemelkallergie. Ook dit kan buikkrampjes veroorzaken. Andere voeding kan hierbij helpen.

Oorzaak & Tip 4: Spanning in het lichaam

Soms staat er tijdens de bevalling veel druk op het hoofdje en de schouders van je baby. Hierbij kan een zenuw bekneld raken die doorloopt naar de maag en darmen en zo krampjes veroorzaakt. De huisarts kan je hierbij doorverwijzen naar de kinderfysiotherapeut.

Bestel direct hieronder:

Bekijk uit de categorie Baby & Kind ook:

Reageer