Kruidvat plaatst cookies waardoor de website beter te gebruiken is en waarmee we webstatistieken bijhouden.Lees meer over cookies

Ben ik zwanger?


Sommige vrouwen 'voelen' gewoon dat ze zwanger zijn, nog voordat ze de test hebben gedaan. De symptomen verschillen van persoon tot persoon. En er zijn natuurlijk ook vrouwen die nergens last van hebben. Voor de allereerste zwangerschapssignalen zijn twee hormonen verantwoordelijk: HCG (het eiwithormoon Human Chorion Gonadotrofine) en progesteron. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende symptomen van een mogelijke zwangerschap.Voor de allereerste zwangerschapssignalen zijn twee hormonen verantwoordelijk: HCG (het eiwithormoon Human Chorion Gonadotrofine) en progesteron.

Gevoelige borsten
Onder invloed van deze hormonen kun je onder andere pijnlijke en gevoelige borsten krijgen. Je borsten zullen daarnaast in omvang toenemen. Je tepels kunnen donkerder van kleur worden als je zwanger bent. Ook kan het zijn dat er meer bobbeltjes op je tepels ontstaan.

Misselijkheid
Misselijkheid wordt ook wel hét zwangerschapskwaaltje genoemd, omdat dit zo vaak voor komt. Het begint rond de verwachte menstruatie, soms al een paar dagen eerder. Je voelt je vooral misselijk in de vroege ochtend, maar dit kan gedurende de dag in golven terugkeren.

Krampen in je onderbuik
In de eerste 8 tot 10 dagen na je ovulatie (eisprong) kun je wat krampen hebben en bloed verliezen. Dit is de innesteling van de embryo in de baarmoeder. Let op! Het gaat om een heel klein beetje bloed, dat meestal roze van kleur is.

Obstipatie
Als gevolg van een verhoogde productie van progesteron gaan je darmen trager werken. Hierdoor kan er meer vocht aan het voedsel onttrokken worden en krijg je drogere en hardere ontlasting. Dit leidt tot obstipatie (verstopping).

Moe, moe, moe
Extreme vermoeidheid kan - in combinatie met bovenstaande symptomen - duiden op een zwangerschap. Je lichaam is continu bezig met de zwangerschap, dus het is logisch dat je daardoor sneller moe bent en meer slaap nodig hebt.

Zwangerschapstest
Je hebt pas echt zekerheid als je een zwangerschapstest hebt gedaan. Dit kan op de eerste dag van je verwachte menstruatie. Zo'n test meet of je het zwangerschapshormoon HCG in je urine hebt. En geeft voor 99 procent zekerheid.

Wachtwoord vergeten Hulp nodig?
 
Inloggen is mislukt

Je hebt geen e-mail adres en/of wachtwoord ingevuld.Voer alsnog je e-mail adres en wachtwoord in in het blok INLOG GEGEVENS rechtsboven en klik op LOG IN. Heb je geen inloggegevens, registreer je dan.

Wachtwoord vergeten Hulp nodig?
De Kruidvat Top 5 zwangerschap