Kruidvat plaatst cookies waardoor de website beter te gebruiken is en waarmee we webstatistieken bijhouden.Lees meer over cookies

Borstvoeding


Deskundigen zijn er over het algemeen over eens dat borstvoeding aanbevolen mag worden als beste voeding voor zuigelingen en baby's in de eerste 4 à 6 maanden.

Borstvoeding bevat alle benodigde voedingstoffen en biedt prima bescherming tegen ziektes. Bovendien past moedermelk zich automatisch aan de omstandigheden aan.


De samenstelling past zich per dag aan baby’s behoefte aan
Dag Soort moedermelk  Eigenschappen
1 tot 4 Colostrum Dikke geelachtige vloeistof. Bestaat uit eiwitten, minerale zouten en vitaminen. Rijk aan antilichamen die je baby tegen infectie beschermen
4 tot 15 Overgangsmelk Bevat veel vetten , glucoses en vitaminen. De moedermelk krijgt haar typische smaak
15 > Rijpe melk Dikke geelachtige vloeistof. Bevat veel vetten en lipides. De melk is s’ochtends meer voedend na een lange nacht wachten


6 à 8 keer per dag met tussenpozen van 2 uur
Geef, afhankelijk van je voedingsschema en het stadium waarin het proces zich bevind, 6 a 8 keer per dag een voeding met tussenpozen van ongeveer 2 uur. Je merkt vanzelf hoe je baby daarop reageert. Pas je aan zijn behoeften aan.

15 à 20 minuten voeden
Een voeding duurt 15 a 20 minuten. Neem er rustig de tijd voor. Een te korte voeding is niet goed, want dan heeft je baby te veel te snel gehad. Temper in dat geval het tempo door kleine pauzes in te lassen. Een voeding iets langer dan 20 minuten kan geen kwaad.

Als de baby meer wil, geef dan meer
Je baby zal zelf vrij duidelijk aangeven hoeveel hij wil. Geef hem wat hij wil, je aanmaak van moedermelk past zich daar bij aan. Als je baby een keer wat meer wil, geef het hem dan.

Klop op het ruggetje voor boertjes laten
Klop met enige tussenpozen zachtjes op het ruggetje van je baby om te helpen boertjes te laten. Je merkt op een gegeven moment als vanzelf dat er een boertje dwars zit.


Eventueel kolven

Als je tijdelijk teveel melk hebt en er komt spanning op je borsten te staan, kun je altijd nog wat afkolven. Vanaf zo’n 4 weken na de geboorte kun je beginnen met kolven en je baby laten wennen aan het drinken uit een fles. Bewaar een aantal gekolfde voedingen in de vriezer, zodat er altijd voorraad is. Je kunt handmatig of met een kolfapparaat kolven. De apparaten zijn te huur of te koop bij het consultatiebureau of de thuiszorgwinkel.


Zoogkompressen

Bij het geven van borstvoeding is het mogelijk dat er in de eerste maanden na de bevalling wat overtollig melk uit de borsten vloeit. Gebruik daarom zoogkompressen. Kruidvat heeft eigen merk voorgevormde zoogcompressen in het assortiment. Deze absorberen de overtollige moedermelk uitstekend en beschermen tegen vlekvorming in de kleding. Bestel nu zoogkompressen in onze online shop.


Zorg goed voor jezelf

Je baby kan alleen maar de juiste voeding krijgen als je eerst goed heb gezorgd voor jezelf. Je lichaam moet moedermelk aanmaken en heeft dus meer energie en meer rust nodig. Je zult merken dat je meer gaat eten en meer korte slaapjes tussendoor zult doen. Dat is ook goed.

Extra eten en vitamines
Omdat je lichaam tijdelijk de voeding van je baby moet verzorgen, heeft je lichaam meer energie nodig. Je zult ongeveer 530 tot 650 calorieën meer per dag tot je nemen. Dat uit zich in meer honger en meer eten. Zorg dat je voldoende eet.

Veel water
Moedermelk bestaat voor een groot deel uit vloeistof. Je lichaam heeft dus tijdens de borstvoeding periode meer behoefte aan vocht en water. Zorg dat je minimaal 2 liter vocht per dag binnen krijgt. Let er op dat je geen dorst hebt. Let extra op jezelf en drink wat extra tijdens warm weer. En neem regelmatig een glas melk tussendoor.

De ideale voeding voor jezelf
Soort Hoeveelheid Gewicht
Bruin brood 5 – 7 sneetjes  
Aardappelen, rijst, pasta   150 – 200 g
Groenten 3 – 4 lepels 150 – 200 g
Fruit 2 stuks  
Melk- of melkproducten 2 – 3 glazen 300 -450 m
Kaas 1 – 2 sneetjes 20 – 40 g
Vlees, kip, ei, vegetarisch   100 g
Vleeswaren   15 – 30 g
Halvarine op brood   5 g per snee
Vet of olie   15 g
Vocht   2 liter


Flesvoeding is het beste alternatief na borstvoeding

Borstvoeding is altijd de beste oplossing. Echter op het moment dat je geen voeding meer kunt of wilt geven is flesvoeding het beste alternatief. Weet dat er een strikte wetgeving bestaat rondom flesvoeding en dat de leveranciers van flesvoeding uiterst secuur bezig zijn hun producten zo goed mogelijk te maken.


Vragen? Een persoonlijk advies nodig?

Heb je vragen over overstappen of afbouwen? Bel dan gratis met Kruidvat Kindervoeding voor een persoonlijk advies. 24 uur per dag, 7 dagen per week een voedingsdeskundige aan de lijn.
0900 - 9992229 (10 cent per minuut).

Wachtwoord vergeten Hulp nodig?
 
Inloggen is mislukt

Je hebt geen e-mail adres en/of wachtwoord ingevuld.Voer alsnog je e-mail adres en wachtwoord in in het blok INLOG GEGEVENS rechtsboven en klik op LOG IN. Heb je geen inloggegevens, registreer je dan.

Wachtwoord vergeten Hulp nodig?